L’Associació Àliga del Vendrell naixia oficialment el mes de gener del 2013, tot i que es va començar a gestar al setembre del 2012 i al novembre ja s’iniciaven els tràmits administratius per constituir-nos oficialment com a associació. Tot plegat, per la necessitat d’englobar en un col·lectiu constituït legalment la figura que s’estava creant al mateix temps: l’Àliga.

A més a més, se li sumava la redacció del projecte d’Associació, dels Estatuts i del Reglament de Règim Intern; de buscar col·laboradors econòmics porta a porta per poder fer realitat el nostre projecte; de seguir en tot moment la construcció de l’Àliga; de buscar persones que estiguessin disposades a ser futures portants de l’Àliga o que volguessin formar part de l’Associació; a contactar amb les diverses administracions per demanar la seva col·laboració i ajuda; i molts més aspectes que anaven apareixent segons el projecte anava avançant.

En tots aquests sentits, però, podem dir que vam ser molt afortunats, ja que en plena crisi econòmica com ens trobàvem, amb les famílies i les empreses vendrellenques molt afectades per aquesta, vam rebre un gran suport per part de tota la vila. De mica en mica, tot i que semblava que mai arribaríem a la quantitat econòmica que necessitàvem, ho vam aconseguir. Des de llavors no ens hem cansat d’agrair tot el suport rebut. I tot això en un municipi que ja comptava amb una desena de grups i bèsties de foc, tot i que cap protocol·lària i sense foc, com l’Àliga.

Però també hi va haver entrebancs. En aquell moment, i en el futur de l’entitat, era inviable econòmicament contractar un acompanyament musical per a l’Àliga. Va ser per aquest motiu que va néixer el grup “Les Gralles de l’Àliga”, un conjunt de joves interessats en la música tradicional que van començar a aprendre la gralla i el timbal, ajudant-se entre tots ells i assajant setmana rere setmana per poder sonar amb la màxima dignitat possible al carrer. I així va ser: per a la primera Festa Major de l’Àliga, la del 2013, van poder acompanyar a l’element amb un repertori de 5 peces musicals, el qual han anat ampliant i renovant. Actualment, però, l’Àliga és acompanyada per un grup de grallers professionals.

El 2015, després de la demanda de molts infants de voler formar part de l’Associació, es decideix crear una bèstia infantil: l’Aligueta. Després de crear el projecte s’encarrega la figura, rèplica de l’Àliga, i s’inaugura amb un acte de les mateixes característiques que “la gran”, com els petits anomenen, durant el II Dia de l’Àliga, el 23 de juliol del 2015, a la mateixa plaça Vella. Des d’aquell moment, una quinzena de nens i nenes gaudeixen de la seva bèstia i omplen d’il·lusió, ganes i més alegria la nostra entitat.

A més de fer ballar aquestes dues bèsties, des de l’Associació promovem la cultura popular i tradicional entre els nostres membres i realitzem activitats per als nostres socis i sòcies durant tot l’any, a més de participar en moltes activitats i actes de la vila, organitzar el Dia de l’Àliga cada 23 de juliol i la Trobada de Tions el dissabte abans de Nadal, entre d’altres.

Anuncis