Actualment, i després dels primers anys de la nostra Associació, podem afirmar que som una entitat amb activitat durant gairebé tot l’any. A més dels assaigs, reunions, treball, sortides de l’Aligueta i les Gralles en altres poblacions i activitats més concretes, els principals actes que duem a terme són els següents:

• ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA D’INICI DE TEMPORADA: una de les primeres activitats de l’any és l’Assemblea General Ordinària d’inici de temporada, que arriba al març, després d’haver-nos pres un petit descans en els dos mesos més freds de l’any. En ella es comencen a escalfar els motors: la preparació de les activitats i actes del nou any, els assaigs tant de l’Àliga i l’Aligueta com de les Gralles i tot allò en el que calgui començar a pensar. També és el moment de rebre a tots els nous socis i sòcies que han decidit passar a formar part d’aquesta gran família.

• FIRA D’ENTITATS: és un certamen celebrat a La Rambla el segon dissabte de juny i en el qual es mostren totes les entitats i associacions del Vendrell. En el nostre cas, hi participem amb La Botigueta de l’Àliga i amb la plantada de les nostres dues bèsties durant tot el dia: l’Àliga i l’Aligueta. És un dia per visitar-nos, col·laborar amb l’entitat comprant qualsevol dels productes del nostre marxandatge o inscriure’s a l’entitat.

• CORPUS: pel seu paper protocol·lari, a l’Àliga li pertany participar en la festa del Corpus Christi. Des del naixement de la figura, cada any, el diumenge de Corpus, aquesta participa en la processó que organitza la parròquia per acompanyar la Santa Custòdia pels carrers de la vila en un vespre solemne i festiu. L’Àliga ofereix el seu ball al Corpus tant a la sortida com a l’entrada de la processó. Durant l’itinerari, és acompanyada musicalment pel Toc de Processó.

• SOPAR ALIGUER DE BARRI: a començaments del mes de juliol, quan queden pocs dies per l’esperada Festa Major, els diversos barris del Vendrell celebren la seva festa amb el tradicional Pa Beneït, les falles, els sopars i els balls i concerts. En el nostre cas, per la situació del nostre local, celebrem el sopar de barri de l’entitat el primer dissabte de les festes, el dia del Barri del Serrallo i Font de la Menya, que coincideix amb el primer dissabte de juliol. Un sopar de germanor entre tots els socis i sòcies i com es feia antes: al carrer. Des del 2016, a més, l’Aligueta participa en la festa tancant el cercabarri del Pa Beneït, acompanyada de les seves Gralles i abillada amb els elements típics de la festa: la pinta, la mantellina blanca i els clavells vermells.

• DIA DE L’ÀLIGA: cada 23 de juliol celebrem l’aniversari de l’arribada de l’Àliga al Vendrell amb diversos actes. Durant aquest dia, es pot trobar al carrer La Botigueta de l’Àliga per poder adquirir qualsevol producte de marxandatge de l’entitat o agafar un programa de la Festa Major que comença.

Els actes d’aquest dia tan especial continuen a la plaça Vella amb el “Porta el xumet a l’Àliga!”, que com bé diu el nom, convida a tots els infants de la vila que es comencen a fer grans a apropar-se a l’Àliga i entregar el seu xumet. L’Àliga sempre els agraeix amb un grapat de dolços. Ja comença a ser tota una tradició!

El I Dia de l’Àliga, el que va correspondre al de l’any 2014, després de l’entrega de xumets per part dels nens i nenes, es va estrenar la nova i definitiva corona de l’Àliga i el “Ball de l’Àliga del Vendrell”. En el cas del II Dia de l’Àliga, el del 2015, es va inaugurar i batejar l’esperada Aligueta del Vendrell, amb un acte igual que el de la inauguració i bateig de l’Àliga i amb una posterior cercavila de les dues bèsties pels carrers més cèntrics de la vila.

A partir del III Dia de l’Àliga, és a dir, el d’aquest 2016, s’ha començat a celebrar un nou acte que s’ha afegit al “Porta el xumet a l’Àliga!”. Estem parlant de la Mostra de Bestiari, la qual cada any portarà dues bèsties convidades al Vendrell amb motiu del Dia de l’Àliga. Tot plegat, completarà tot un Dia de l’Àliga dedicat plenament a la cultura popular i tradicional, amb l’Àliga com a protagonista de la jornada.

• FESTA MAJOR DE SANTA ANNA: sens dubte, és el punt culminant de tot un any de treball, el que dóna sentit a l’existència de la nostra Associació i de les activitats que realitzem al llarg de l’any.

Després del Dia de l’Àliga, ja el 24 de juliol comencem amb els actes previs. Al vespre comença l’Assaig General de Festa Major en el que hi participa l’Aligueta i, tot seguit, l’Àliga forma part del seguici religiós que porta la imatge de Santa Anna des de la casa d’un dels portants d’honor de l’any anterior fins a l’Església del Sant Salvador. A l’arribada, els grups ofereixen una ballada conjunta a la Santa mentre repiquen les campanes i esclaten els primers trons de la Festa Major.

Els actes tradicionals en els quals hi participem continuen el mateix dia de Santa Anna, el 26 de juliol, festa gran de la vila. De bon matí l’Àliga assisteix a l’Ofici Solemne en honor a Santa Anna junt amb una representació dels membres de l’entitat. Un cop finalitzat l’Ofici, l’Àliga surt de la Parròquia per oferir, junt amb l’Aligueta i la resta de balls i entremesos, una ballada conjunta. Tot seguit, comença la cercavila en honor a la patrona que recorrerà diversos carrers fins a tornar a la plaça Vella, on l’Àliga i l’Aligueta oferiran el seu ball a les autoritats i al poble.

El 27 de juliol al matí, Santa Anneta, el protagonisme és pels més petits. Tots els grups infantils comencen oferint els seus balls a l’entaulat de la plaça Nova amb molta il·lusió i tal com ho farien els grans. A continuació comença la cercavila infantil que finalitza a la plaça Vella amb una ballada conjunta de tots els grups. A la tarda arriba el torn dels grans, que també comencen ballant a l’entaulat de la plaça Nova i acaben amb la tradicional cercavila i ballada conjunta final de tots els grups a la plaça Vella. L’Àliga, a dalt de l’entaulat, ofereix el “Ball de l’Àliga del Vendrell”, a més d’alguna altra dansa.

Per finalitzar la Festa Major, el Dia del Gos, el 28 de juliol, l’Àliga surt des de l’Església encapçalant la processó de Santa Anna que va des del temple parroquial fins a la casa d’un dels nous portants. Un acte molt emotiu i íntim que va agafant protagonisme dins de la Festa Major i que posa el punt final a aquesta.

• FIRA DE SANTA TERESA: és considerada la festa major petita del Vendrell i se celebra el cap de setmana més proper al dia de Santa Teresa, el 15 d’octubre. Des de l’Àliga, amb aquesta bèstia i l’Aligueta, cada dissabte de Fira sortim a ballar per les diferents places del centre de la vila junt amb la resta de balls i entremesos. El diumenge de Fira al matí, com és tradició, és el torn de la cercavila de cultura popular d’aquest certamen firal, en la qual surt l’Àliga.

• COLÒNIES ALIGUERES: és tot un cap de setmana dedicat als més petits de l’entitat. Habitualment anem a alguna casa de colònies propera per passar dos dies de convivència al voltant d’un centre d’interès i realitzant moltes activitats per conèixer-nos encara més i passar-nos-ho d’allò més bé, celebrant que tots plegats hem tornat a tancar un altre any de sortides amb l’Aligueta. Aquestes colònies acostumen a ser a finals del mes d’octubre, després de l’última sortida de l’any, la de la Fira de Santa Teresa.

• DINAR ALIGUER: de tots els dinars i sopars que realitzem durant l’any, aquest és el principal i al qual assisteixen la majoria de socis i sòcies. Habitualment el celebrem un cop finalitzades les sortides de tot l’any, a començaments de novembre, i sempre va acompanyat d’altres activitats com entregues de premis aliguers, records, sorteigs, jocs i moltes sorpreses més. Aquesta vetllada sempre finalitza amb una bona festa.

• ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA DE FI DE TEMPORADA: no podem acabar un any sense celebrar la nostra Assemblea General Ordinària de fi de temporada per tancar l’exercici i fer previsions per a l’any que arribarà. És per això que, cada any, a finals del mes de novembre, arriba aquesta cita per, tots plegats, fer una valoració de l’any que comencem a deixar enrere i començar a pensar en el següent.

• TROBADA DE TIONS DEL VENDRELL: és un acte obert a tota la ciutadania que vam començar a celebrar des de l’Associació Àliga del Vendrell el 2015 i que duem a terme any rere any el dissabte abans de Nadal. Com bé marca el nom de l’acte, és una trobada d’aquests elements tan característics de casa nostra en l’època nadalenca. Consta de l’exposició dels tions inscrits a la trobada, d’actuacions musicals, d’un petit mercat solidari de Nadal i d’altres actes paral·lels i col·laboracions de diverses entitats.